Titel: I den gamla sågen

Meddelare: Födorådstagare Lars Jonsson  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Ramsås

Vi hade här i byn en grovbladsåg förr i tiden. Det var sedan gammalt den tron att det fanns rå för sågen, "sågfrun" de kallade. Vi turades om och sågade var sitt dygn. Ingen hade sedan aldrig så långt tillbaka i tiden vågat låta sågen gå hela natten, utan de slog igen från kl. 12 och tills på morgon. Det var nämligen den tron, att det skulle gå sönder något i sågen, om man höll på hela natten, ty "sågfrun" tyckte inte om det. Men så var det jag och en annan, som hade bråttom en gång och drog på hela natten, och det gick bra. Sen var det slut på den där gamla tron.